.


Sakta vi gå genom stan

Snart snart...

Fint från förr

Titta vilken snygg bild som fanns i någon sketen reklamtidning för någon båtmässa! Får mig att tänka på Malin i Saltkråkan och att 60-talet bjöd på så många snygga flickor. Tjipp!

Dyngkåt och hur helig som helstI söndags såg jag Mia Skäringers föreställning "Dyngkåt och hur helig som helst" på Cirkus. Så fantastiskt bra och rolig och smärtsam och sorglig och fin! var den. Jag rekommenderar den verkligen till alla tjejer jag vet. Det finns inga ord tillräckliga att beskriva den, eller jo det finns det, men inga bra formuleringar jag kan komma på nu. Det kändes bara väldigt rätt att se den som ung tjej, det finns så mycket hon fick fram som jag känner igen mig i, och mycket jag kommer förstå hur det är om några år.
Hon är verkligen en av mina främsta kvinnliga förebilder för att hon är så levande och på riktigt, och jag blir peppad av henne till att tro mer på mig själv och inte trycka undan min egen vilja och åsikter på grund av någon annan. Lite som Grynet som sa "Ta ingen skit" fast i en uppdaterad version med mer exempel från riktiga livet. Jag kände så enormt mycket när jag såg "Dyngkåt och hur helig som helst", så mycket som fastnade inom mig och kommer att bo där som en liten glödande Mia-kraft. Åh, vad bra den var. Om ni kikar i länkregistret till höger ser ni att jag lagt till en Mia-länk till hennes blogg. Den är visserligen i vinterdvala, men det finns mycket bra att läsa där i väntan på våren.
Fridens liljor

Rosa macarons med mörk chokladfyllning

I förra veckan provade jag att baka macrons, denna lilla kaka som synts i varenda blogg på senaste tiden. Måste medge att jag tyckte den kändes smått överskattad innan, men jag ville förstås ändå prova att baka dem för att se hur det var. Och de blev faktiskt mycket godare än jag trodde! De var lite knepiga att göra och mycket tid gick åt till diverse moment, så om du funderar på att baka macrons så se till att ha mycket tid över. Det är perfekt om man ändå är hemma och kanske behöver städa eller fixa med något annat, så kan man göra det under tiden mellan macaronsbaket.

 

Jag tog receptet från Mia Öhrns blogg och där kan man även läsa mer tips och recept när det gäller macarons (och annan sötbakning). Du hittar den HÄR.


RECEPT PÅ ROSA MACARONS MED MÖRK CHOKLADFYLLNING

ca 15 stycken dubbla kakor

Kakor

♥110 g sötmandel

♥Knappt 3 dl florsocker

♥3 st äggvitor

♥2 msk strösocker

♥Några droppar hushållsfärg, i det här fallet röd


Gör så här:

1. Börja med kakorna. Häll kokhett vatten över mandlarna och låt dem stå några minuter. Häll av vattnet och skala mandlarna genom att klämma på dem tills skalet lossnar. Lägg mandlarna på hushållspapper och låt dem torka cirka 1 timme.

2. Mal mandlarna i en mandelkvarn. Har du ingen mandelkvarn kan du istället använda matberedaren, men se till att det blir finmalet för då blir kakorna jämnare i ytan. Tillsätt florsockret och mixa lite till.

3. Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, helst av rostfritt stål. Tillsätt strösockret lite i taget och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett ganska fast skum.

4. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet.

5. Spritsa ut små rundlar, de ska vara ungefär stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att göra jämna par, då kakorna sedan ska sättas ihop två och två. Låt kakorna vila på plåten i cirka 1 timme. Då torkar kakorna och de blir finare i ytan. Under tiden kan du göra chokladfyllningen.

6. Sätt ugnen på 125°C. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kakorna svalna och lossa sen från pappret. Om de är lite kladdiga och svåra att få loss kan du låta de torka lite till. Spritsa chokladfyllningen på hälften av macaronerna. Lägg ihop de två och två och lägg upp i en fin skål eller på ett tjusigt kakfat!

 

 

Psst! Kakorna går utmärkt att frysa eller förvara i kylen. I rumstemperatur håller de några dagar.Mörk chokladfyllning

♥125 g mörk choklad (gärna med 70% kakaohalt)

♥1 dl vispgrädde

♥1 tsk honung

♥1 klick (ungefär en halv matsked) rumsvarmt smör

♥Eventuellt 1 msk starkt kaffe eller valfri spritsort som smaksättare


Gör så här:

1. Hacka chokladen ganska fint och lägg chokladhacket i en bunke.

2. Blanda grädden och honungen i en kastrull och låt koka upp snabbt. Häll den varma gräddblandningen över chokladen. Rör tills den smält och lägg i en klick smör.

3. Rör tills smöret smält och blandningen blivit blank och tjocknat. Häll eventuellt i en matsked kaffe eller valfri spritsort som smaksättning.

4. Låt blandningen stå i rumstemperatur i cirka 2 timmar.


RSS 2.0